Олена Годованюк

260.9. Навчальний корпус № 1, 1914–18 (архіт.).

Просп. Повітрофлотський, 28. У північно-західній частині території, паралельно головному навчальному корпусу.

Первісно триповерховий, четвертий поверх надбудований у 1960–70-х рр. Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний за рахунок двох бічних ризалітів на північно-західному фасаді. Внутрішнє планування – коридорне з двобічним розташуванням приміщень. Входи – у торцевих фасадах та у центрі північно-західного. Зведений у цегляному стилі.

Основний елемент архітектурного оздоблення фасадів – чіткий ритм пласких лопаток, що об’єднують другий та третій поверхи. Наріжжя підкреслені подвійними лопатками. Композиція східного фасаду, зверненого до внутрішнього проїзду, грунтується на 13 осях. Центральна вісь, на якій первісно розташовувався вхід, на другому поверсі підкреслена лопатками подвійної ширини. Обабіч них – по одному двовіконному членуванню. В центрі всіх інших членувань кожного поверху – одне вікно. Всі вікна мають лучкові перемички, підвіконня спираються на невеликі цегляні кронштейни. Другий поверх відділений від першого цегляним горизонтальним поребриком.

Первісний триповерховий об’єм завершує багатопрофільний карниз. На вохристо-жовтому тлі фасадів елементи декору та лопатки виділено білим кольором.

Будівля органічно доповнює комплекс училища.

Тепер тут містяться поліклініка Національної академії оборони України та адміністративні установи Міністерства оборони України.