Олена Годованюк

Просп. Повітрофлотський, 28. У центральній частині ділянки, перпендикулярно до головного навчального корпусу.

Функціональне призначення будівлі обумовило її великі розміри та єдиний внутрішній об’єм.

Цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, витягнутий по осі південний схід–північний захід. Вис. 6,5–7,0 м.

Дах двосхилий. Зведений у цегляному стилі. Основний елемент архітектурного оздоблення видовжених фасадів на 19 осей кожний – чіткий ритм широких пласких лопаток, між якими розміщено високі вікна з лучковими перемичками. У центрі перемичок – замкові камені, підвіконня оздоблені невеликими кронштейнами. Завершує фасади карниз складного профілю, прикрашений сухариками. Центр головного фасаду, де розташований широкий в’їзд, акцентовано подвійними лопатками, горизонтальним гуртом та двома стовпчиками квадратного перерізу.

Торцеві фасади, завершені трикутними фронтонами, мають інше оздоблення. Чотири лопатки членують торці на три частини. В центральній частині на північно-західному торці – в’їзд, на південно-східному – вхід. Над ними у двох рівнях – по три невеликі вікна, що створює враження триярусності будівлі й відповідає внутрішньому членуванню торцевих частин, де розташовані допоміжні приміщення. В нижньому ярусі бічних частин торцевих фасадів – по два вікна, над ними – широка пласка ніша з лучковою перемичкою. До південно-східного торцевого фасаду прилягає ганок входу.

Фронтони торцевих фасадів оздоблені розвиненим карнизом з сухариками. Фасади будівлі мають вохристо-рожевий колір, архітектурні деталі – білий.

Манеж – одна з головних будівель комплексу. Вирізняється раціональністю планування та архітектурних форм.

Тепер – навчальний корпус Національної академії оборони України.