Олена Годованюк

260.1. Адміністративний корпус, 1914–18 (архіт.).

Просп. Повітрофлотський, 28.

У центральній частині території, перпендикулярно до головного навчального корпусу.

Триповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, витягнутий по осі південний схід– північний захід.

Дах двосхилий. Внутрішнє планування складається з трьох секцій, поєднаних коридором з двобічним розташуванням приміщень. Кожна секція має окремий вхід.

Будинок вирішений у цегляному стилі.

Архітектурна композиція видовжених фасадів відрізняється лише деталями.

Центри обох фасадів виділено широкими ризалітами. На північно-східному фасаді вісь додатково підкреслено одновіконною розкріповкою, яка акцентує головний вхід та сходову клітку.

Одновіконні ризаліти з входами у бічні секції розташовані по флангах фасаду.

Завдяки напівциркульній формі перемичок входів та великих вікон, призначених для освітлення сходів, ризаліти відрізняються від інших частин фасаду, що мають лучкові вікна. Другий та третій поверхи об’єднані лопатками.

Гурт між першим та другим поверхами вирішено у вигляді поребрика. Фасади завершує багатопрофільний карниз, особливо ошатно прикрашений над центральними ризалітами. Для його оздоблення застосовано звичайну та лекальну цеглу (два ряди сухариків, кронштейни різної форми, глуха аркатура з напівциркульних ніш на кронштейнах тощо). Фасади пофарбовані у блідо-жовтий колір, елементи декору та лопатки – у білий.

Одна з основних споруд комплексу, в екстер’єрі якої поєднані елементи історизму та цегляного стилю, поширених у забудові Києва кін. 19 – поч. 20 ст. 1977 на чоловому фасаді будинку, ліворуч від центрального входу встановлено гранітну меморіальну дошку (з 1954 містилася на головному навчальному корпусі) двічі Герою Радянського Союзу генералу армії І. Черняховському.

Тепер адміністративна установа Міністерства оборони України.