Ольга Ястребова

Будинок інституту «Київдіпротранс», 1956 р.

(архіт.).

Вул. Комінтерну, 15.

З відступом від червоної лінії забудови вулиці, на ділянці зі схилом рельєфу вздовж фасаду. Зведено за проектом арх. Г. Домашенка. У 1974 р. перпендикулярно до основного шестиповерхового будинку по осі центрального входу прибудовано новий дев’ятиповерховий корпус (інж.-констр. Л. Цвілій), об’єднаний з основним об’ємом переходом.

Головний корпус цегляний, з підвалом, у плані прямокутний, витягнутий уздовж ділянки, асиметричний – парадні входи поділяють будинок на нерівні частини, які відповідають функціональному розподілу інституту на відділи. Планування коридорне, з двобічним розташуванням приміщень. Монументальний, масивних пропорцій фасад вирішено із застосуванням форм модернізованого класицистичного ордера. У декорі, крім стилізованих ордерних елементів, використовується радянська емблематика та символіка – зірки, прапори, серп і молот. Ритмічну композицію фасаду підкреслено пілястрами. Центральна частина з парадним входом виділена ризалітом із гранчастими напівколонами і масивним карнизом, увінчаним емблемою. Пишний декор верхніх поверхів, облицьованих світлими керамічними плитами, урівноважений важким темно-червоним рустуванням двох нижніх.

Споруда є цікавим прикладом вирішення архітектури громадських будинків 1950-х pp. Використовується за первісним призначенням.

Митці України. – К., 1992.