Марія Гончаренко

Житловий будинок, 1930-і pp.

(архіт.).

Вул. Комінтерну, 7 – 9.

На ділянці з незначним схилом, прилягає до триповерхових будинків кін. 19 ст., які належать до фонової забудови. Є невід’ємним компонентом архітектурного ансамблю вулиці. Зведений за проектом арх. С. Венгеровського. П’ятиповерховий, цегляний, у центральній частині чотириповерховий, складається з чотирьох секцій, з дво-, трикімнатними квартирами раціонального планування. Об’ємно-просторове вирішення відбиває функціональність планувальної структури. Композиція головного фасаду симетрична стосовно центральної осі. Перший поверх вирішено у вигляді цоколю і оздоблено великим діамантовим рустом. Виразність стіни фасаду, розкресленого своєрідним орнаментом, що імітує облицювання плитами, підсилюється трьома великими композиційними вузлами, що складаються з двох трапецієподібних еркерів на висоту другого і третього поверхів, фланкованих двоступінчастими спареними колонами стилізованого ордера, над якими розміщено довгий балкон четвертого поверху. Архітектура будинку демонструє пошуки нових прийомів художньої виразності багатоквартирного житла на основі інтерпретації різних архітектурних прийомів та елементів, зокрема модерну. Частину першого поверху займає магазин.

Дубовой Р. О. Против формализма и трюкачества // Архитектурная газета. – 1936. – 8 марта.