Олександра Жиздринська, Ольга Ястребова

Житловий будинок, кін. 19 ст.

(архіт.).

Вул Комінтерну, 11/106.

На червоних лініях кварталу, на розі вулиць Комінтерну і Саксаганського. На поч. 20 ст. належав фельдшерові Ю. Коцюбі. На першому поверсі житлового будинку були торговельні зали (тепер аптека).

Триповерховий, цегляний, з цоколем і підвалом, у плані Г-подібний, односекційний, чотириквартирний, з коридорним плануванням квартир. Перекриття плоскі, дах похилий, шиферний. Архітектура фасадів вирішена в стилі неоренесанс. Зрізаний ріг будинку – вузловий елемент об’ємно-просторової композиції, який замикає на собі площини обох чолових фасадів. Наріжний вхід до аптеки фланкують фігури іфритів, що підтримують балкон другого поверху, вище – едикула з арковим склепінням на іонічних колонах, увінчана коробовою банею, внаслідок чого зовнішній вигляд будинку набуває своєрідних індивідуальних рис. Ярусна композиція чолових фасадів ґрунтується на візуальному виділенні кожного поверху. Перший поверх з великими вікнами-вітринами має суто функціональний характер. Будинок увінчує розвинений антаблемент, до якого входить карниз із дентикулами і парними модульйонами та фриз, прикрашений ліпними гірляндами. Осі обох фасадів підкреслюють різновеликі аттики: простий прямокутний – з боку вул. Саксаганського і видовжений ступінчастий із круглою люкарною в арковій ніші – над входом на сходову клітку з боку вул. Комінтерну. Ліпний декор фасаду доповнюють рослинні й меандрові орнаменти у підвіконних фільонках. Є прикладом раннього періоду київського еклектизму.

Календарь: адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913.