Сергій Білокінь, Інна Гречина, Тетяна Товстенко

266.10. Житловий будинок 1875 – поч. 20 cт., в якому проживав Жук М. І. (архіт., іст.).

Вул. Михайлівська, 9. У ряді суцільної периметральної забудови вулиці.

1875 ділянку, що належала княгині Є. Трубецькій, забудовано за проектом арх. П. Спарро. Було споруджено двоповерховий фасадний будинок з прибудовою з боку подвір’я та флігелі зі службами (не збереглися).

Наскрізна садиба виходила на вул. Малу Житомирську, де тепер новий шести–десятиповерховий будинок. Головний двоповерховий будинок садиби на поч. 20 ст. було надбудовано до п’яти поверхів, у середині століття проведено капітальний ремонт, внаслідок якого втрачено архітектурний декор фасаду.

П’ятиповерховий, цегляний, тепер облицьований керамічною плиткою, у плані прямокутний з проїздом на подвір’я на лівому фланзі. Перекриття пласкі. Односекційний, з двома квартирами на поверсі та наскрізним сходовим вузлом.

Вирішений у стилі неоренесанс. П’ятидільну структуру фасаду виявлено центральною й бічними розкріповками, позначеними пілястрами. Окремі декоративні деталі втрачено. У центрі другого поверху – здвоєні напівколонки, що фланкують вікно, увінчане залишками лучкового сандрика.

Будинок – типовий зразок київського домобудування кін. 19 – поч. 20 ст.

1917–18 у квартирі № 31 будинку проживав Жук Михайло Іванович (1883–1964) – графік, живописець, поет, вихованець Київської рисувальної школи М. Мурашка і Краківської академії красних мистецтв (1904). Один із засновників і професор Української державної академії мистецтв (листопад 1917). В 1917 брав участь у виставці Київського товариства художників.

Друкував вірші та оповідання в часописах «Літературно-науковий вісник», «Шлях» та інших періодичних виданнях. Працював у галузях станкового живопису, книжкової графіки, художньої кераміки. Написав низку портретів відомих діячів української культури, у т. ч. своїх сучасників і знайомих – Леся Курбаса, Г. Нарбута, В. Чумака та ін. Приятелював з письменником П. Тичиною. 1925–53 викладав у художніх школі та інституті в Одесі.

Тепер на першому поверсі – ресторан «Михайлівський».

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 876; Каталог выставки картин Киевского Товарищества художников. – К., 1917; Михайлів Ю. С. Михайло Жук. – К., 1930.