Марія Кадомська, Володимир Хромченков

266.4. Житловий будинок, 1881 (архіт.).

Вул. Михайлівська, 15. На розі з пров. Михайлівським.

Зведений у садибі поміщика О. Байковського за проектом арх. В. Куликовського. На першому поверсі, крім квартир, був магазин.

Триповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний, двосекційний з трьома квартирами на поверсі.

Перекриття пласкі, дерев’яні. Дах двосхилий з мансардою, сучасне покриття імітує черепицю.

Вуличні фасади асиметричні, вирішені в цегляному стилі, характеризуються осьовою композицією. Осі виділені розкріповками, увінчаними зубчастими аттиками, трикутними щипцями. Домінантне значення фасаду з боку вул. Михайлівської підкреслено ошатнішим декором у вигляді профільованих лопаток у простінках другого і третього поверхів і балконами з ажурними металевими гратами. Стримане декоративне оздоблення інтер’єрів складається з простого рисунка карнизних гуртів і розеток на стелі, що вціліли в окремих приміщеннях.

Будинок – характерний зразок архітектурного вирішення прибуткової споруди у цегляному стилі періоду історизму.

Тепер частину приміщень займають магазини, кафе.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 263; ф. 143, оп. 1, спр. 25; ф. 163, оп. 41, спр. 459.