Тетяна Товстенко

266.2. Житловий будинок, 1899 (архіт.).

Вул. Михайлівська, 11. У рядовій забудові вулиці.

1881 виділену з великої садиби купця В. Батухіна незабудовану ділянку придбав О. Погорський, 1899 – Б. Цейтлін. Того ж року на його замовлення технік-арх. А. Краусс запроектував чотириповерховий прибутковий будинок. На першому поверсі містилися крамниці, майстерні.

1997–98 реконструйований (автори проекту – архітектори В. Мартищенко, О. Ясудович).

Чотириповерховий з підвалами, цегляний, тинькований, у плані – двоквартирна прямокутна секція зі скошеним по межі ділянки торцем і дворовим ризалітом. Перекриття дерев’яні, дах двосхилий по дерев’яних кроквах, критий бляхою.

Оформлений з використанням елементів ренесансно-барокової архітектури. Симетрію триосьового головного фасаду порушує площина на два вікна на лівому фланзі, розташована над прямокутним проїздом. Осі підкреслено напівколонами коринфського ордера на верхніх поверхах та іонічного – на другому поверсі. Через весь фасад проходять горизонтальні міжповерхові гурти. Насиченість архітектурним і ліпленим декором наростає догори. Два нижні поверхи рустовані, стіна третього розчленована канелюрованими пілястрами, у простінках між арковими вікнами верхнього поверху – ліплений рослинний орнамент. Вікна декоровані лиштвами, підвіконні ніші заповнені ліпленими вставками. Завершує фасад розвинений антаблемент і три фігурні фронтони над розкріповками, увінчані трьома декоративними шатрами (не збереглися; центральний відбудовано).

Головний вхід до будинку виділено порталом, що складається з канелюрованих напівколон композитного ордера і лучкового фронтону, над яким міститься ліплений горельєф із зображенням жіночої постаті. Пишний архітектурний та орнаментальний декор доповнюють опуклі грати балконів.

Мистецьку цінність мають оригінальні різьблені двері парадного входу, засклена перегородка вхідного тамбура, тридільне столярне заповнення вітрин з напівколонками коринфського ордера.

Добре збереглося оформлення інтер’єрів.

Парадні сходи освітлені ліхтарем верхнього світла, мають ажурне металеве огородження, стеля і стіни вестибюля прикрашені вишуканим ліпленням.

Будинок – яскравий зразок стилістичного напряму історизму, відомого під назвою київського ренесансу.

Тепер будинок займає фірма.

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 69; ф. 163, оп. 2, спр. 5779; оп. 41, спр. 2205.