Лариса Гаврилюк

259.5. Житловий будинок кін. 1960-х рр., в якому проживала Федутенко Н. Н. (іст.).

Вул. Микільсько-Ботанічна, 17/4. На розі з вул. Паньківською.

Десятиповерховий, цегляний. Облицьований білою керамічною плиткою. Оздоблення суто раціональне, без архітектурних прикрас. Ритмічний за композицією головний фасад розкреслено двовіконними ризалітами, до яких з обох боків прилягають балкони.

1970–78 у двокімнатній квартирі № 71 на п’ятому поверсі проживала Федутенко Надія Никифорівна (1915–78) – командир жіночої авіаескадрильї в роки Великої Вітчизняної війни 1941–45, гвардії майор, Герой Радянського Союзу (1945). З липня 1941 воювала на різних фронтах у складі особливої Київської групи цивільного повітряного флоту. Була пілотом 587-го бомбардувального полку ім. М. Раскової, командиром авіаескадрильї 125-го гвардійського бомбардувального авіаційного полку. Проживаючи у цьому будинку, Н. Федутенко брала участь у роботі ДТСААФ.

1988 на фасаді будинку між першим і другим поверхами встановлено бронзову меморіальну дошку з горельєфним портретом Н. Федутенко (ск. В. Дяченко, арх. Р. Юхтовський).

Тепер на першому поверсі – лінійний цех Центру електрозв’язку № 5 КМД «Укртелеком».

Література:

Герои-белогвардейцы. – Воронеж, 1872; Герои Советского Союза. – М., 1988. – Т. 2; Героини. – М., 1969. – Вып. 2; Героини войны. – М., 1963; Надежда Никифоровна Федутенко (Некролог) // Веч. Киев. – 1978. – 30 янв.; Строки, опаленные войной. – Воронеж, 1976; Фронтовики. – М., 1984.