Борис Єрофалов

Житловий будинок, 1909 р.

(архіт., мист.).

Пров. Музейний, 4.

У ряді однобічної забудови провулка, який обмежує садибу Національного художнього музею. Зведений як прибутковий будинок інженера та підприємця Ш. Іссерліса за проектом арх. В. Рикова у стилі модерн. В 1983 – 95 рр. перебудований із зміною інутрішнього планування. Семиповерховий, з мансардним поверхом, цегляний, у плані П-подібний. Перекриття первісне плоскі по дерев’яних балках. На внутрішнє подвір’я веде проїзд і виходять двоє чорних сходів бічних крил. Парадна сходова клітка мала вбудований ліфт. Головний фасад симетричний, на рівні другого – п’ятого поверхів розчленований по вертикалі трьома довгими еркерами – гранчастими по краях і прямокутним по осі фасаду. Між еркерами – балкони різної форми з масивною цегляною і легкою металевою огорожами. Для зорового зменшення висоти будинку вінцева частина фасаду (сьомий і мансардний поверхи) має темне пофарбування і дрібночарунковий клітчастий фриз із заповненням глазурованими кахлями. Вікна верхнього поверху шестикутної форми. В оформленні фасаду, виконаного з цегли, використано тиньк (гладенький і «під шубу»), кераміку, вишукані рельєфні вставки класичного характеру. Між вікнами другого поверху – барельєфи на античну тему «Тріумф Фріни» роботи ск. Ф. Балавенського. У проїзді і на балконах збереглися орнаментальні ковані ґрати, у під’їзді – ліпний декор з геометричним орнаментом у стилі пізнього модерну.

Є прикладом прибуткового будинку з високим рівнем комфорту й тонко продуманим архітектурним і скульптурним вирішенням головного фасаду. Тепер будинок перетворено на офісний, в якому містяться посольство Японії, торговельні заклади тощо.

Богданович Г. А. Федір Петрович Балавенський. – К., 1963;

Макушенко П. І. Архітектор Валеріан Микитович Риков. – К., 1967.