Інна Гречина, Тетяна Товстенко

Вул. Мала Житомирська, 9-а, 9-б. На схилі вулиці. Включає два чолові будинки, що збереглися (флігель, служби та фруктовий сад втрачені).

Належала дружині купця 2-ї гільдії М. Дмитрієвській, з 1906 – С. Венглінській.

Житловий будинок (№ 9-а).

У ряді щільної периметральної забудови вулиці. Споруджений 1897 на замовлення М. Дмитрієвської за проектом арх. І. Ніколаєва з використанням форм і деталей класицистичної архітектури. Триповерховий, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі. Симетричну композицію головного фасаду підкреслено двома бічними розкріповками, що увінчуються невисокими прямокутними аттиками.

Нижній поверх оформлено дощаним рустом. Розкріповки на рівні другого і третього поверхів виділено пілястрами спрощеного тосканського ордера (у нижній частині пілястри рустовані). Вікна акцентовані пласкими замковими каменями, на третьому поверсі декоровані тонкою рельєфною стрічкою. Центр фасаду виділено проїздом на подвір’я, над яким улаштовані балкони з кованими гратами витонченого рисунка. Сходова клітка з окремим виходом на подвір’я розташована праворуч від під’їзду. Збереглися різьблені дерев’яні вхідні двері та металеві грати сходів в інтер’єрі.

Житловий будинок (№ 9-б).

Прилягає до будинку № 9-а. Точна дата спорудження та автор первісного проекту не встановлені. Перебудований 1897 за проектом арх. І. Ніколаєва.

Двоповерховий на цокольному поверсі, у плані Г-подібний. Одно-, двоповерхове дворове бічне крило будинку розташоване вздовж межі із сусідньою садибою та слугує підпірною стіною, має мезонін у місці прилягання до основного об’єму. Архітектура головного фасаду вирішена з використанням рис класицизму. Бічні розкріповки виділені пілястрами спрощеного тосканського ордера з фільончастим декором. Поверхи відокремлені широким карнизом, підвіконня об’єднані горизонтальними гуртами.

Прямокутні віконні прорізи першого поверху обрамлені профільованими лиштвами, увінчаними пласкими сандриками. Лучкові перемички вікон другого поверху оздоблені замковими каменями з ліпленими гірляндами. Міжвіконня декоровані прямокутними нішами та фігурним цегляним муруванням. Вхід до будинку оформлено напівциркульним широким кесонованим архівольтом. Вінцевий антаблемент з архітравом, оздобленим над пілястрами здвоєними кронштейнами. Дворовий фасад облаштовано відкритою дерев’яною галереєю.

Будівлі споруджені у формах класицизму, проте мають індивідуальне архітектурне вирішення і гармонійно вписуються в забудову вулиці.

Тепер будинок № 9-а використовується Державною податковою адміністрацією Києва, № 9-б займають державні та приватні установи.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5426.