2011 р. Мурашко повертається

Максим Савчук

Київська влада хизується першим роком правління голови КМДА Олександром Поповим, зокрема, поставлено галочку у графі “повернули у власність міста будинок Мурашка”. Насправдi ж, стверджують громадськi захисники старого Києва, перемоги градоначальника над вандалами-забудовниками, немає. Учора на Малій Житомирській відбулася театралізована акція на захист старовинних будівель-пам’яток культурної спадщини, а також Олександра Глухова – доцента фізико-математичних наук, котрий мешкає в цьому будинку і самотужки веде боротьбу в судах.

На Малій Житомирській, 12-А зібралося близько двох десятків людей, передусім художники та журналісти. Із давнини в центр сучасного Києва прибув і сам видатний художник. Театралізований Олександр Мурашко (тележурналіст Андрій Куликов) відкрив меморіальну дошку «Будинок зразкового спротиву і високої громадської культури» i закликав присутніх лишити «автограф» на полотні – у будь-якій графічній формі.

«Ми пишаємося свідомою позицією пана Глухова. На жаль, так склалося, що цю людину підтримують лише журналісти і митці, а не влада. А цей чоловік самотужки виграє суди і протистоїть рейдерам. Полотно з пiдписами ми плануємо передати в міськдержадміністрацію», – говорить «УМ» Люся, учасниця арт-групи «Всупереч».

Сам же Олександр Глухов, мешканець будинку на Малій Житомирській, 12-А, каже, що останнім часом КМДА поводиться вкрай цинічно, наприклад у газеті «Вечірній Київ» і на сайті повідомляє про перемогу Олександра Попова – мовляв, будинок Мурашка і сусідні старі будівлі повернуто у власність міста. «Насправді будинки не повернено. Так, я і прокуратура виграли суд – було скасовано інвестиційну угоду, за якою будинки, зокрема i той, що належав художнику Мурашку, продали. А Київська міськдержадміністрація у цій справі виступала відповідачем, тобто на боці інвестора, який незаконно отримав будинки!

Тобто позитивна роль КМДА може бути хіба в тому, що вона зуміла програти суд прокуратурі і мені, – каже чоловік. – Насправді юридично, в судах, справи ідуть непогано. А на практицi – ситуація плачевна. Адже моя квартира і стародавні будинки «зависли» у повітрі. Після того, як їх продаж визнали незаконним, ці об’єкти місту не повернули. Інвестор ними займатися не хоче – вони ж практично уже йому не належать. А КМДА у відповідь на мої звернення відписує, що будинки їм не належать».

Сім’я Глухових мешкає у квартирі без опалення. Їхнє життя погіршується – були спроби відключити електрику, влаштовувалися пожежі.

Нагадаємо, будинки на Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б разом із садибою Мурашка Шевченківська адміністрація передала на баланс КП «Житлоінвестбуд-УКБ» (цю структуру очолював Михайло Голиця, начальник Головного управління житлового забезпечення). А «Житлоінвестбуд-УКБ», у свою чергу, продав будинки приватній фірмі ТОВ «Пантеон-Інвест», разом із квартирою Глухових.