Броварня

Михайло Кальницький

431.1. Броварня, 1840-і рр. (архіт.).

У другому ряді забудови заводу.

Споруда, що збереглася від забудови ливарного заводу Т. і Р. Дегтерьових. Первісно – майстерня металовиробів. Проект підготовлений 1845, але здійснений лише після кількарічної тяганини, пов’язаної з наміром губернської будівельної комісії винести завод Дегтерьових за межі перспективної міської забудови.

У 1872–73 споруду перетворено на броварню при пивоварному заводі.

Прилягає до північного торця п’ятиповерхової солодовні.

Будинок двоповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Оздоблений з елементами пізнього класицизму. Вікна другого поверху прикрашено прямими сандриками. Раніше фасад був симетричний, центральну вісь підкреслював ступінчастий аттик (не зберігся). Пізніше споруду значно реконструйовано, зроблено прибудови, переплановано, у першому поверсі влаштовано проїзд, частину старих отворів закладено.

Будинок – найстаріший у смузі промислової забудови вул. Фрунзе.

Література:

ДАКО, ф. 42, оп. 3, спр. 3106; К ХХV-летию Товарищества Киевского пивоваренного завода (1872–1897 гг.). – К., 1898.