Михайло Кальницький, Жанна Тимченко

Будинок 1897 р., в якому проживали Платонов X. П., Ульянови та інші

(іст.).

Вул. Кудрявська, 10.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений у стилі неоренесанс за проектом арх. А. Краусса як прибутковий будинок В. Даниловича. Чотириповерховий, на напівпідвальному поверсі, цегляний, тинькований.

В 1899 – 1907 рр. тут проживав Платонов Харитон Платонович (1842 – 1907) – живописець, педагог, акад. Петербурзької AM (з 1893). У Києві жив з 1879, викладав у Рисувальній школі М. Мурашка (1880 – 1900), з 1901 р. – у Київському художньому училищі, був одним із його засновників. Автор численних творів, за своєю спрямованістю близьких до передвижників.

У жовтні 1903 р. у квартирі № 5 проживали мати В. Леніна М. Ульянова та його сестри – Анна і Марія. Мали завданням посилення більшовицького впливу на місцеві організації РСДРП, в яких переважали меншовики. Квартира містилася у бельетажі правого крила будинку, складалася з п’яти невеликих кімнат. Потім переїхали на Лабораторну вул., 12.

В 1905 р. у будинку кілька місяців мешкав з родиною професор Київської духовної академії О. Булгаков, один син якого, Михайло, став відомим письменником, а другий – Микола – бактеріологом із світовим ім’ям. З 1906 р. проживали на Андріївському узвозі, 13.

В 1970 р. на фасаді будинку встановлено меморіальну дошку, яку 1982 р. замінено на нову бронзову з барельєфними портретами Ульянових (ск. В. Дяченко, арх. В. Гнєздилов).

ДАК, ф. 93, оп. 2, спр. 93; ф. 163, оп. 41, спр. 5450;

Ремезовский И. Д. Ульяновы в Киеве: 1903 – 1904 гг. – К., 1979.