Олена Авраменко, Володимир Могилевський

Житловий будинок, кін. 19 – поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Кудрявська, 16.

Стоїть окремо: довгим фасадом орієнтований уздовж червоної лінії забудови вулиці, що має схил. Збудований при Київському казенному винному складі № 1 (тепер – лікеро-горілчаний завод) для розміщення службових квартир та конторських приміщень.

Чотириповерховий, цегляний, наріжний, у плані прямокутний, з трьома різновеликими ризалітами з боку подвір’я, що відповідають розташуванню сходових кліток. Внутрішнє планування – коридорне, з двобічним розміщенням кімнат – є нехарактерним для житлового будинку свого часу. Споруда має три архітектурно оформлені фасади, тектоніка яких побудована на основі ренесансних ярусних членувань, підкреслених рустуванням другого поверху, міжповерховими та вінцевими фризами і карнизами. Вертикальні членування симетричних фасадів виділено рустованими пілястрами на рівні третього і четвертого поверхів, композиційні осі – різноманітними ступінчастими фронтонами з вікнами горищ. Тридільність головного фасаду акцентовано балконами. Архітектурний цегляний декор (зубці, кронштейни, різноманітні ніші, руст) доповнюють ажурні ковані ґрати балконів, рисунок яких ґрунтується на повторенні мотиву вписаного у квадрат кола. Є цікавим прикладом житлового будинку, вирішеного у формах цегляного стилю.