Марія Гончаренко

Житловий будинок, 1930-і рр.

(архіт.).

Вул. Дарвіна, 10.

У глибині ділянки, з правого боку прилягає до п’ятиповерхового житлового будинку 1950-х рр. Дворовим фасадом звернений до розташованої нижче за рельєфом паралельної вул. М.Кропивницького. Є співмасштабним до навколишньої забудови і при цьому зберігає самостійність архітектурного образу. Разом з розташованим напроти п’ятиповерховим будинком (№ 5) створює затишний озеленений інтер’єрний простір вулиці.

П’ятиповерховий (з боку подвір’я – шестиповерховий), прямокутний у плані, цегляний, тинькований, трисекційний, з парадними та дворовими сходами. На кожному поверсі у секції – по дві трикімнатні квартири. Вирішенню чолового і дворового фасадів приділено однакової уваги з дотриманням їх супідрядності. Композиція фасадів симетрична, з чітким триярусним членуванням: нижній рустований поверх трактовано як цоколь, другий, третій та четвертий – об’єднано мотивом великих плоских арок, верхня частина має вигляд аттикового поверху. Для споруди в цілому характерна графічність у прорисовці елементів, пропорційність деталей, поєднання різного за кольором тиньку (сірого й теракотового), легка асоціативність у формах віконних прорізів четвертого поверху та у декорі аттикового поверху з рисами українського стилю поч 20 ст.

Належить до нечисленної у місті групи будинків 1930-х pp., в архітектурно-просторовому вирішенні яких відображено пошуки національного стилю шляхом інтерпретації засобів і форм, характерних для українського модерну.