Тетяна Скібіцька

Особняк, 1876 р.

(архіт.).

Вул. Воровського, 3.

У ряді забудови вулиці, біля її перетину з Львівською пл. Споруджено за проектом арх. П. Спарро в стилі неоготики для статського радника В. Сербулова.

Двоповерховий, з мезоніном, цегляний, тинькований, з плоскими дерев’яними перекриттями, у плані близький до квадрата, з трьома групами приміщень, що відповідають тридільній будові фасаду. З боку подвір’я має засклену веранду. Ступінчаста симетрична композиція будинку утворена за рахунок мезоніна, прилеглих до основного об’єму понижених вхідного тамбура – праворуч і пізнішої прибудови – ліворуч. Центральну вісь акцентовано балконом мезоніна на фігурних кронштейнах і аттиком. В оздобленні фасаду використано модельовані у цеглі неоготичні елементи – пари навісних гранчастих напівколонок із зубчастими капітелями, що фіксують кути карниза. Карниз оздоблено зубцями, стрілчастою аркатурою, фігурною кладкою. Високі вікна обрамлено простими лиштвами з вузькими тягами-сандриками.

Споруда – оригінальний зразок житлової архітектури періоду історизму з рисами неоготики.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 985.