Сергій Білокінь, Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок 1910 р., в якому містилася редакція «Української хати»

(архіт., іст.).

Вул. Воровського, 38.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджено у стилі модерн за проектом арх. М. Клуга на ділянці, яка належала дружині дійсного статського радника О. Брайловській.

Чотириповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний, з проїздом на подвір’я. На першому поверсі містилися магазини, пральня, швейцарська (тепер входи до магазинів перетворено на вікна); на другому – четвертому поверхах – по дві квартири на поверсі (чотири- і п’ятикімнатні). Первісне анфіладне планування квартир в основному збереглося. Композиція головного фасаду симетрична, стриманий декор модельовано у цеглі. Головну вісь підкреслено розкріповкою та фігурним аттиком, великими вікнами сходової клітки. Рівні стіни фасаду пожвавлено балконами з витонченими металевими ґратами, характерним для модерну рисунком кола над верхнім вікном сходів. Над плоским модерністським карнизом розібрано парапетні грати, які ефектно увінчували будинок. Це порушило цілісність фасаду. Оздоблення інтер’єрів витримано в єдиному стилі з фасадом: дрібнопрофільовані карнизи з ліпленням, стельові розетки зі стилізованим рослинним орнаментом, віконні та дверні заповнення.

У цьому будинку в 1909 р. містилася редакція літературно-наукового і громадського журналу «Українська хата», що виходив за редакцією П. Богацького і М. Шаповала. За цією адресою підготовлено перші п’ять чисел. Пізніше виходив на вул. Воровського, 36 і 16.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 396; ф. 143, оп. 2, спр. 1601;

ЦДАГОУ, ф. 263, оп. 1, № 54770 ФП / кор. 1235. Пакет; № 64476 ФП / кор. 1801.