Тетяна Осташко

Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Сушицький Ф. П.

(іст.).

Вул. Воровського, 14.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний.

Тут, у квартирі № 15 проживав Сушицький Феоктист Петрович (1883 – 1920) – філолог, професор Київського університету (з 1917 р.), ректор Українського державного університету в Києві. Після закінчення історико-філологічного факультету Київського університету з 1907 р. працював у семінарі російської філології В. Перетца, пізніше – приват-доцент цього ж університету. Викладав також у київських гімназіях. У період національно-визвольних змагань українського народу Ф. Сушицький брав активну участь у створенні українських вищих навчальних закладів. В 1917 – 18 рр. – професор Українського народного університету в Києві, Української науково-педагогічної академії, в 1918 – 19 рр. – ректор і професор Українського державного університету в Києві. Одночасно був головою Археологічної комісії УАН, редактором «Записок» (історико-філологічний відділ). Наукові праці Ф. Сушицького присвячено дослідженню т. зв. західно-руських (українських і білоруських) літописів.

Дорошенко Д. I. Історія України, 1917 – 1923. – Ужгород, 1930. – Т. 2;

Перший піврік існування Української академії Наук у Києві та начерк її праці до кінця 1919 року. – К., 1919.