Марина Виноградова

Житловий будинок, 1877 р.

(архіт.).

Вул.Воровського, 12.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджено київським купцем О. Липським на місці одноповерхової дерев’яної будови за проектом, можливо, інж.-капітана І. Антонова.

Двоповерховий, на невисокому цоколі, займає всю ширину ділянки. Перший поверх цегляний, другий – дерев’яний, обкладений цеглою. Планування секційно-анфіладне. Оформлений у стилі пізнього класицизму фасад має центрально-осьову композицію, яку праворуч порушує проїзд на подвір’я. Перший поверх поділено рустованими лопатками, другий – профільованими. На першому поверсі вікна чергуються з дверними отворами. Центральний вхід акцентовано порталом, увінчаним трикутним фронтоном з круглим слуховим вікном. Між поверхами – карнизний пояс з сухариками. Вікна прямокутні, з лиштвами, обабіч центральної частини – спарені. У декорі вікон першого і другого поверхів – прямокутні ніші та кронштейни. Оригінальною особливістю будинку є тонований під морений дуб дерев’яний розкріпований вінцевий карниз. З боку подвір’я – трапецієподібний ризаліт. Проїзд на подвір’я – склепінчастий, з лучковою перемичкою.

Будинок є характерним зразком київської міської забудови 2-ї пол. 19 ст.