Олена Апанович

Будинок поч. 20 ст., в якому проживав Красицький Ф. С.

(іст.).

Вул. Брюсова, 20/16.

У другому ряді забудови вулиці. Одноповерховий, цегляний, з невеликими вікнами, прикрашеними дерев’яними різьбленими лиштвами та віконницями. В 1910 – 44 рр. тут жив Красицький Фотій Степанович (1873 – 1944) – живописець і графік. Внучатий небіж Т. Шевченка. З 1903 р. працював у Києві. Придбав недобудований будинок у регента Покровської церкви Г. Мостопалова, перепланував його, добудував, обладнав велику засклену веранду – майстерню з балконом на другому поверсі. У цей період митець створює політичні карикатури для київського журналу «Шершень», який він видавав на поч. 20 ст. і в роки Української Народної Республіки, жанрові картини, портрети Лесі Українки, Т. Шевченка, І. Франка, пізніше – радянських письменників. Займався (з перервами) викладацькою діяльністю: у Київському художньому училищі (1912 – 20) та художньому інституті (1927 – 39).

На поч. 90-х pp. 20 ст. в будинку на громадських засадах створено музей. Серед експонатів – особисті речі Катерини – сестри Т. Шевченка (бабусі Красицького), сотні оригінальних художніх творів, фотознімки та ілюстрації з журналу «Шершень», меморіальні речі митця. Похований на Байковому цвинтарі у Києві. Ім’ям художника названо одну з вулиць міста. В 1993 р. музей взяло під свою опіку Київське крайове козацьке товариство, яке на території садиби музею 29 серпня того ж року встановило хрест і започаткувало спорудження православного козацького храму Миколи Чудотворця, якого особливо шанував Ф. Красицький.

В 1977 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом митця (ск. О. Супрун, арх. К. Сидоров).

Мусієнко П. Н. Фотій Красицький. – К., 1975;

Персональна виставка творів художника Красицького Фотія Степановича: Каталог. – К., 1941.