Тетяна Скібіцька, Лариса Федорова

Готель «Пале-Рояль» і прибутковий будинок, 1899 – 1900 рр.

(архіт., іст.).

Вул. Басейна, 1/2.

У наріжній частині ділянки з невеликим схилом рельєфу в бік Крутого узвозу. Збудований в садибі оперного співака М. Михайлова за проектом арх. А. Краусса.

Капітальний ремонт з реконструкцією першого поверху будинку виконано в 1984 – 85 рр. Первісне планування істотно змінено.

Чотириповерховий, цегляний, тинькований, на підвалі. Згідно з проектом, крило будинку на Крутому узвозі мало Т-подібну житлову двоквартирну секцію, а витягнутий уздовж вул. Басейної об’єм з коридорним двобічним плануванням призначався для готельних номерів. Готельна частина мала П-подібний флігель з коридорним плануванням, який сполучався з чоловим будинком переходом по осі головного входу і утворював у садибі два замкнутих внутрішніх подвір’я.

Декор фасадів еклектичний, виконаний в рисах неоренесансу з елементами мавританського стилю. Наріжна частина оформлена напівциркульним у плані об’ємом, який мав невисоке купольне завершення (втрачено). Стіни будинку з рівномірним ритмом вікон розчленовані пілястрами: великими по осях симетрії (третій – четвертий) і малими у лиштвах вікон. Виразністю відзначаються лиштви четвертого поверху, обрамлені напівциркульною аркою з рельєфною орнаментикою.

Пізніше готель мав назву «Великий слов’янський». На першому поверсі з боку вул. Басейної містився ресторан. В ансамблі Бессарабської пл. будинок є фоновим, зберігаючи масштабні й стилістичні особливості забудови. На поч. 20 ст. тут містилася Київська школа десятників з дорожньої і будівельної справи, почесним попечителем якої був арх. О. Кобелєв, членами попечительської ради – арх. В. Безсмертний, інж. А. Страус. У школі викладали архітектори й інженери В. Листовничий, В. Обремський.

У будинку розташовувалося також Товариство десятників з дорожньої і будівельної справи.

У 1910-х pp. тут проживав і працював Бобрусов Михайло Павлович (1878 – 1955) – архітектор, інженер Будівельного відділення Київської міської управи. У цей період керував спорудженням Бессарабського ринку.

З 1920-х pp. – житловий будинок.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5766;