Михайло Кальницький

Житловий будинок Управління капітального будівництва Київського міськвиконкому, 1954 – 55 рр.

(архіт.).

Вул. Басейна, 17.

У ряді суцільної забудови, замикає перспективу вул Еспланадної. Зведений за проектом арх. О. Лозинської. Розрахований на 30 квартир.

Семиповерховий, цегляний, фундаменти бутові та із залізобетонних блоків, перекриття залізобетонні. У плані прямокутний, двосекційний. Фасад симетричний, центральну вісь підкреслено великою в’їзною аркою з кесонованим склепінням та декоративним портиком на рівні третього – п’ятого поверхів з двох тричвертєвих корінфських колон та двох пілястрів. Ліпне обрамлення вікна над антаблементом портика нагадує аттики сусіднього будинку № 15. Фасад до другого поверху включно облицьований бетонними плитами з фактурою у вигляді рустовки, основне поле фасаду – цегляна кладка під розшивку швів. Карниз виконано з архітектурно оброблених залізобетонних блоків. В оздобленні балконів та віконних прорізів застосовано декоративне ліплення. У вирішенні фасаду добре враховано як містобудівне розташування споруди, так і архітектурне середовище.

ДАК, ф. Р-6, оп. 2, спр. 939.