Галина Бєльчикова

Будинок 1937 р., в якому проживав Вронський В. І.

(іст.).

Вул, Банкова, 3.

На червоній лінії забудови вулиці. Автор проекту арх Л. Киселевич. Шестиповерховий, цегляний, знизу облицьований гранітними блоками. Вікна другого поверху – з напівциркульними завершеннями, решта – прямокутні, під вікнами – ліпні розетки. Будинок завершується широким карнизом із фігурними консолями й розетками. Вхід з торця – у вигляді еркера заввишки в два поверхи.

В 1967 – 88 рр. на четвертому поверсі в трикімнатній квартирі № 25 у лівому крилі будинку проживав Вронський (справж. – Надірадзе) Вахтанг Іванович (1905 – 88) – балетмейстер, народний артист УРСР і СРСР (з 1962), у 1954 – 69 рр. – головний балетмейстер Київського театру опери та балету ім. Т. Шевченка. Серед поставлених ним вистав «Лускунчик» П. Чайковського, «Раймонда» О. Глазунова, «Ромео і Джульєтта» С. Прокоф’єва, «Спартак» А. Хачатуряна, «Лілея» К. Данькевича, «Лісова пісня» М. Скорульського, «Поема про Марину» Б. Яровинського. В 1961 – 73 рр. Вронський – одночасно художній керівник і балетмейстер художньо-спортивного ансамблю «Балет на льоду» (Київ), в 1974 – 75 рр. – голова організаційного комітету художньої самодіяльності України, голова республіканського журі з хореографії при Міністерстві культури України. З 1976 р. – керівник балетмейстерської лабораторії при Українському театральному товаристві. В 1978 – 80 рр. – художній керівник Московського державного ансамблю «Балет на льоду», в 1980 – 86 рр. – художній керівник і балетмейстер-постановник Театру класичного балету (Київ). В ансамблі «Балет на льоду» здійснив постановку хореографічних картин «Весняна казка» та «Про що співала трембіта» К. Домінчена, «Ніч перед Різдвом» О. Рябова; в Театрі класичного балету поставив «Легенду про Київ» К. Домінчена, «Українське гран-па» Ю. Русинова, «У Соломії» О. Рябова.

Вронський В. Заради сцени варто жити // Україна. – 1985. – № 36;

Все о балете: Словарь-справочник. – М.; Л., 1966;