Віра Черна

Житловий будинок працівників Ради народних комісарів УСРР, 1930-і pp.

(архіт.).

Вул. Інститутська, 10/1.

На одній з найвищих точок міста, на перехресті вулиць Інститутської та Банкової, зі значним відступом від червоної лінії забудови вулиці. Є містобудівним акцентом ділянки. Зведено за проектом архітекторів Д. Богуславського, Ю. Корбіна, реконструйовано 1951 р. арх. Д. Богуславським. Передбачався в плані П-подібним, однак крило на вул. Інститутській не збудовано.

Шестиповерховий, цегляний, у плані Г-подібний, з дво- і трикімнатними квартирами. Розміщення будинку і відведена йому роль містобудівного акценту зумовили характер об’ємно-просторового вирішення. Наріжна частина – у вигляді підвищеного вежоподібного об’єму, увінчаного ротондою зі шпилем. Композиція усіх фасадів триярусна. Особливої уваги приділено чоловим фасадам. Перший ярус, до якого входять два поверхи, облицьовано бетонними блоками, оздобленими під рваний камінь. Вікна першого і другого поверхів об’єднано неглибокими арковими нішами з рівно тинькованою поверхнею. Портали входів – з полірованого граніту. Другий і третій яруси цегляні, розділені тонким бетонним поясом. Основним мотивом архітектурного вирішення фасаду є навислі над входами триповерхові еркери з обробленими рустом рогами. На шостому поверсі вони закінчуються балконами, оформленими двоколонними своєрідними портиками, фронтони портиків, які розвивають вінцевий карниз, створюють виразність силуету. Під час поновлення та реконструкції декоративні деталі (карниз, кронштейни, розетки, башту-ротонду) виконано у характерній стилістиці архітектури 1950-х pp. Частину першого поверху займає магазин.

Головко Г. Підсумки республіканського конкурсу на кращу будівлю // Архітектура і буд-во. – 1953. – № 1;

Шлаканьов Г. В. Новий житловий будинок у Липках // Архітектура Рад. України. – 1941. – № 2.