Фрагмент

Фрагмент

Невідомий художник.

Частина будівель Києво-Печерської фортеці.

Фрагмент панорами «Краєвид з-за Дніпра Києво-Печерської фортеці та частини форштату, починаючи від Видубицького Георгіївського і закінчуючи Миколаївським монастирем». 1784-1798 pp. Туш, перо, акварель. Центральний державний військово-історичний архів СРСР, ф. 349, оп. 18, с. 2532. Москва.

Перед глядачем постають споруди Києво-Печерської лаври: головна дзвіниця 1731-1744 pp. під № 26; Успенський собор під № 24; Хрестовоздви-женська трапезна церква 1684-1694 pp. з прибудовою 1746-1751 pp. під № 25; будинок Києво-Печерської друкарні близько 1701 р. під № 27, поновлюваний в 1720-х і 1770-х pp.; будинок архімандрита під № 28; кам’яні оборонні стіни з вежами Онуфріївською і Малярною 1695-1703 pp. під № 23; частина дерев’яної галереї під № 22, що з верхньої території веде до Ближніх печер. Видно також будівлі поза монастирем: Воскресенську 1696-1698 pp. (під № 38) і Феодосіївську 1698-1700 pp. (під № 39) церкви, присутствені місця намісницького правління під № 35; служби губернаторського дому під № 37; крім того, земляні укріплення, цивільні й культові споруди під печерськими горами. Панорама складена під час побудови артилерійського арсеналу.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 93.