Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Рисунок О. Лушпинсъкого.

Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 36.

Дерев’яна церква св.Параскеви 1908 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 121].

Кавчий Кут. Церква Св. Параскеви

Дерев’яна церква, збудована в 1734 році. Належала до оригінальних будівель галицького типу. Складалася з трьох прямокутних зрубів – ширшої квадратової нави посередині й вужчих вівтаря та бабинця. Над високим зрубом четверика нави здіймався пірамідальний наметовий верх з одним заломом. Над низьким зрубом вівтаря теж був наметовий верх з одним заломом, увінчаний цибулястою банею. Високий зруб бабинця покривав двосхилий причілковий дах, гребінь якого сягав нижнього краю залому над навою. Споруду оперізувало спільне широке піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів і колони. Розібрана в 1908 році.

Лушпинський О. Деревляні церкви Галичини XVI-XVIII в. – Табл. XIX.

Довідка на сайті