Кунькова с

Церква св.Луки

Церква св.Луки

Розмір зображення: 504:378 піксел

Дерев’яна церква св.Луки 1665, 1868 рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Cerkiew greckokatolicka pw. św. Łukasza Apostoła w Kunkowej wzniesiona została prawdopodobnie w 1868 r. w typie zachodniołemkowskim. Cerkiew trójdzielna o konstrukcji zrębowej, pobita gontami i pokryta blachą. Wieża wzniesiona jest w kon-strukcji słupowo-ramowej i ma pochyłe ściany i nadwieszoną izbicę. Dachy zwieńczone są baniastymi wieżyczkami ze ślepymi latarniami. Hełm wieży jest podobnego kształtu. Latarnie zwieńczone są żelaznymi, ozdobnymi, kutymi krzyżami kowalskiej roboty.

W świątyni zachowane jest oryginalne wyposażenie cerkiewne z XVIII i XIX w. Obecnie cerkiew filialna parafii prawosławnej w Bielance pod tym samym wezwaniem.

Джерело:

Cerkiew filialna greckokatolicka pw. Św. Łukasza Apostoła z XlX w., obecnie cerkiew prawosławna; trójdzielna, konstrukcji zrębowej, pobita gontem i pokryta blachą; oryginalne wyposażenie cerkiewne z XVIII-XIX w. Wzniesiona w typie zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Wieża w konstrukcji słupowo-ramowej ma pochyłe ściany i nadwieszoną izbicę. Nawa nakryta jest dachem namiotowym, a prezbiterium dachem wielopołaciowym. Dolne części połaci dachowych złamane są uskokami. Dachy zwieńczone baniastymi wieżyczkami ze ślepymi latarniami. Hełm wieży podobnego kształtu. Latarnie zwieńczone żelaznymi, ozdobnymi, kutymi krzyżami. Wnętrza nawy i prezbiterium nakryte stropami płaskimi. Babiniec nakrywa sklepienie czteropolowe.

Вкладені елементи

Кунькова 	Св. Евангелиста Луки 1868 	Церква в Куньковій є типічного лемківського стилю з трьома зрубами. Тепер її вживає православна громада.…
[1987 р.] Загальний вигляд з позиції А3
Джерело: beskid-niski.pl
2004 р. Краєвид з церквою з дороги Устя - Ліщини
2004 р. Загальний вигляд з позиції А2. Ремонт даху закінчено у вересні 2004 р.
2004 р. Вигляд з позиції А3
2004 р. Загальний вигляд з позиції С3
2004 р. Башта. Вигляд з позиції А4
2004 р. Ліхтарик вівтаря у риштуванні
2004 р. Загальний вигляд з позиції А4, з парафіального цвинтаря
Джерело: szymbark.eu 	Оці три фото з сайту про Шимбарк я відніс до с.Кунькова умовно, але нічого більш подібного в околиці я не бачу. – М.Жарких,…
[2006 р.] Загальний вигляд з позиції С1
szlak.wrotamalopolski.pl