Церква св.Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1924 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Cerkiew greckokatolicka pw. Świętych Kosmy i Damiana (ob. kościół rzymskokatolicki pw. Najświętszej Marii Panny Niepokalanie Poczętej) zbudowana w latach 1924-1926, w tradycji budownictwa cerkiewnego. Cerkiew orientowana, drewniana, konstrukcji zrębowej, oszalowana. Składa się z dużej, kwadratowej nawy, zamkniętego ścianą prostą prezbiterium i kruchty. Dachy wielopołaciowe. Nad środkową częścią nawy wysoka kopuła na ośmiobocznym tamburze, zwieńczona ślepą latarnią i cebulastym hełmem, flankowana dwoma wieżyczkami ze ślepymi latarniami, pokrytymi baniami, ustawionymi na kalenicy dachów nad prezbiterium i zachodnią częścią nawy. Wnętrze nakrywają sklepienia pozorne z kopułą w części środkowej. Wyposażenie wnętrza skromne, współczesne z przełomu XIX i XX w.