Церква Різдва богородиці

Церква у Кроподеринцях. Фото krevoshey, 20.08.2018 р.

Церква існувала в 1730 р. Нова церква збудована у 1792 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 148].

Мавзолей-церква 1910 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Церква-мавзолей графа Ігнатьєва 1910 р. (вул.Нижня Гута) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Мавзолей-церковь, 1910 г. Построен как мавзолей генерал-лейтенанта Н.П. Игнатьева (1832-1908) – русского дипломата, подписавшего Сан-Стефанский мирный договор (1878 г.), по которому Болгария получила независимость. Автор – известный русский зодчий академик архитектуры А.Н. Померанцев (1848-1918 гг.). Сооружение в формах средневековой болгарской архитектуры. У апсиды – памятник (1914 г.) лейтенанту В. Игнатьеву, капитану А. Зурову и морякам, погибшим в Цусимском бою 14-15 мая 1905 г. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 26]

Церква Різдва богородиці в Круподеринцях згадана у метричних книгах Київської консисторії 1840 – 1845 рр. На це вказав пан Юрій Мачуха, за що ми висловлюємо йому щиру вдячність.