Церква Зішестя св. Духа

У 1420 р. король Владислав Ягайло надав містові привілей на тижневі торги, які мали відбуватися щосереди. Ймовірно, що в такий значний на той час осередок міжнародної торгівлі поселюються купці з різних країн, в тому числі і з сусіднього недавно приєднаного до Польського королівства Галицько-Волинського князівства. А значна і багата громада старалася забезпечити свої духовні потреби. Отже, враховуючи заможність поселенців і відносну терпимість польської влади до православного віросповідування в часи правління Владислава Ягайла, можна припустити, що в цей час (поч. XV ст. ) в місті була заснована православна церква.

До наших часів не дійшло ніяких матеріальних слідів цієї сакральної будівлі, але в Москві в збірці Румянцевського музею зберігалося ще перед першою світовою війною “Четвероєвангеліє” написане уставом XV ст. з припискою скорописом волинського чи білоруського почерку про дарування його до церкви Зішестя св. Духа в м. Казимирі:

“Я раб Божий Іоан Шапник Лєонтієвич міщанин казимірский и з жоною моєю Марією Токаровною сию книгу глаголємую євангєлие напрестольное надаю на церков казимірскую Сошєствія св. Духа вічними часи и з братом моим Михайлом и маткою нашєю Анною за здравіє за отпущєніє гріхов своих которая не маєт бити отдалєна от церкви Божеи а если би єї хто отнєсти от то… му буду з ним розсудок міти пред справєдливим судьєю на страшном суді” [3].

Ця приписка свідчить, що громада була значна, жили родини міщан, які користувалися всіма правами міськими, а окрім того, мусіли бути заможними, бо книжки в той час були дуже дорогими. На жаль, невідомо як і коли попало це євангеліє в збірку Румянцевського музею. Ймовірно, прослідкувавши його історію, можна би було отримати більше даних про існування української церкви в м. Казимирі. Видно, руська громада міста була меншою ніж в недалекому Люблині і швидше піддалася полонізаційному впливові оточення. Але сам факт існування церкви в XV ст. в м. Казимирі свідчить, що могли існувати і інші руські церкви в торгових містах Польщі в XIV-XV ст.

1. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1882. Ń. 3. – S. 925.

2. Петрушевич А. Холмская єпархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 8.

3. Востоков А. Описание русских и словенских рукописей Румянцовсканго музеума. – Санкт-Петербург, 1842. – С. 185.