2000 р. Церкви України: Закарпаття

Розмір зображення: 800:646 піксел

Костилівка. Церква Вознесіння Господнього, 1776 р. Світлина І. Романюка початку 1980-х років. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 608.

Костилівка (Берлебаш) Рахівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1776.

Дерев’яна церква за стилем була близькою до середньогуцульських церков. Двосхилий дах на головному фасаді утворював маленький фронтон, а нижче нього – широкий винос. Вхід було акцентовано дашком на рівні опасання. Невелику вежу увінчувало традиційне для околиці конічне шатро. У шематизмі Мукачівської єпархії 1915 р. йдеться про оновлення церкви в 1886 р. Навпроти західного фасаду спорудили каркасну дерев’яну дзвіницю, вкриту шатровим верхом.

У 1991 р. довкола старої церкви вимурувано нову цегляну церкву, а дерев’яну розібрано і частинами винесено.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 607.