1975 р. Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XІ -XIII ст.

Волинська обл., Луцький район, Коршівська сільська Рада, с. Коршів, на березі річки Чорногузки.

Городище в формі підкови, площею біля 5 га. складається з дитинця і окольного міста.

Дитинець овальної форми, зі сторони річки обнесений дугоподібним ровом, частково заповненим водою. Рів шириною до 1,5 м. Площадка дитинця рівна, розміром 65×50 м. Висота площадки над річкою біля 3 м.

Окольне місто по периметру, крім сторони поверненої до дитинця, обнесене валом. З північної сторони помітні сліди рова. З усіх інших сторін болотиста низина підходить до лінії вала. Висота валу окольного міста до 2 м. В’їзд на городище розташований з північної сторони, шириною до 22 м.

На городищі зустрічається підйомний матеріал-кераміка XI-XIII ст. Особливу увагу привертають денця посудин, на яких нанесено клеймо у формі букв Б, Д, Ж древньоруського алфавіту та шиферні пряслиця з зигзагоподібним і кільцевим орнаментом.

Історична довідка:

Городище виявлено в кінці 19 ст.

В 1960-1961 р. розвідку городища провів П.О. Раппопорт, старший науковий працівник Ленінградського відділення Інституту археології АН СРСР.

Матеріали розвідки зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 432

Основна бібліографія, архівні дані:

Ратич О. Древньоруські археологічні пам’ятники на території західних областей УРСР.- К.- вид. АН УРСР, 1958.

Схематичний план розташування городища.

Фото загального плану.