2009 р. За 50 км від Києва постане його точна копія часів Київської Русі

Наталя Соколенко, Костянтин Богуславський

Дата: 29.04.2009

Ще одне місто в Україні готуватиметься приймати гостей футбольного чемпіонату Євро-2012. Його щойно почали будувати з нуля. Це буде точна копія Києва, але не сучасного, а такого, яким воно було 1000 років тому – за часів Київської Русі. Точна копія давнього Києва постане на мальовничій околиці села Копачів, що за півсотню кілометрів від столиці. Нині тут тільки насипають вали – кордони міста, згодом на них зведуть ще височенний частокіл. А в середині: князівські палаци, хати простолюдинів, торговища й поганське капище.

Володимир Янченко, керівник проекту: Представим, что мы с вами улетели в 10 век. Как джин забрали город и перенесли его сюда. Киевляне и гости смотрели, как жили наши предки.

Будуватимуть палаци й хати в натуральну величину, аби споруди виглядали точнісінько, як за князівських часів. Будівельниками тут керують історики. Нині науковці працюють не тільки над проектами жител, а й над відновленням стародавніх рецептів страв й напоїв.

Костянтин Гупало, керівник департаменту наукових досліджень та музеєфікації проекту: В 12 році, хто на що буде вартий по грошах, зможе замовити те, що князі вживали чи простолюдини. Мед, пиво… без цього, як сказав князь Володимир, руськими людям сумно жити.

Парк «Київська Русь» буде ще й українським «Диснейлендом». Серед екстремальних розваг – кількаденне проживання в давньоруській хаті із вигодами, що були тисячу років тому. А ще лицарські бої, метання колоди, змагання лучників та інші богатирські забави. Їх можна буде не тільки спостерігати, а й випробовувати власноруч. Сьогодні спробували – перші відвідувачі парку «Київська Русь».

Сергій Гілдор, член гільдії лучників України: Ми домовилися, що тут має бути стрілецьке поле. Я вже передав правила безпеки. Це буде дуже цікаво для всіх.

Звести точну копію князівського Києва автори проекту сподіваються до 2012 року. Але й незбудований парк «Київська Русь» вже чекає на відвідувачів. Цього року тут планують провести кілька фестивалів із богатирськими забавами й середньовічними гулянками до світанку.