2009 р. Київська Русь – перезавантаження

Дата: 29.04.2009

10 років і 300 млн. доларів знадобиться науковцям та будівельникам, аби звести під столицею унікальний парк, де “виросте” Київ періоду Київської Русі в масштабі один до одного. Його планують розмістити на 10 гектарах землі, ще 40 гектарів відведуть для створення належного історичного духу.

Володимир Янченко (керівник благодійної організації): “Теріторія навколо – це створення атмосфери середньовічної Київської Русі. Ну наприклад, щоб відвідувач йшов як би через дрімучий бір, як би бачив там якісь будівлі, споруди, на його там який-небудь бусурманін напав, як би він від нього якось там відбився, ну і зайшов нарешті в місто Київ”.

Участь у розробці Дитинця Київської Русі беруть близько півсотні науковців з України, Росії та країн Європи. На сьогодні його майбутню територію вже огороджує штучний 7-метровий насип, завдовжки в 1,5 кілометри. На відміну від решти музеїв під відкритим небом чи просто історичних парків, це місце не муляж і не макет, а живе місто, де відвідувачі – його громадяни.

Костянтин Гупало (керівник наукових досліджень проекту): “Ми не стягуємо сюди якісь споруди, ми їх відтворюємо, але відтворюємо, повторюю, не окремі, а живе місто. Це, значить, і квартали, вулиці, забудова, і воно має зрештою на кінцевому фінальному фазі функціонувати”.

На сьогодні “Парк Київська Русь” перебуває на етапі підготовки до початку будівництва. Очікується, що перших відвідувачів давній Київ зможе зустріти вже у 2012 році.

Джерело: “24”