2010 р. Археологи знайшли поховання скіфів

Жанна Попович

Дата: 30.07.2010

Дві кам’яні гробниці скіфського періоду VІІ ст. до нашої ери знайшли археологи неподалік села Коновиця Шумського району Тернопільщини. Вони розкопували дюну біля невеликого струмка.

– Коли натрапили на виритий майданчик, обкладений каменем-пісковиком, подумали, що це місце під вогнище. У давнину люди так робили, щоб уникнути пожеж. Вирішили трохи покопати і на невеликій глибині натрапили на рештки людського скелета. Знайшли лише кістки ніг, решту поглинув пісок, – розповідає директор державного підприємства ”Подільська археологія” Богдан Строцень, 50 років. – Антропологи встановлять стать, вік, хвороби похованого і навіть його улюблені харчі. Бо зазвичай хвороби пов’язані з їжею.

Могила розміром 3х4 м, має незвичну конструкцію.

– Поховання, які знаходили в Україні, мали вигляд ям, обкладених кам’яними плитами. Іноді зверху вони були накриті важкою плитою, – каже Богдан Степанович. – А тут могильну яму засипали, зрівняли із землею і вимостили каменем, наче дорогу бруківкою.

За 10 м науковці виявили ще одну таку гробницю. Під нею знайшли два глиняні кубки скіфського часу і кістяну намистину. Припускають, там поховали жерця або принесену в жертву людину.

– Інша цінна знахідка – абсолютно вціліла трипільська кам’яна зернотерка, якій 7-8 тисяч років, – продовжує Богдан Степанович. – Викопали її неподалік залишків трипільської хати. Це два великі камені. На більший – плоский півметровий із виїмкою посередині – насипали зерно. А верхнім, вагою біля 10 кілограмів, жінки розтирали збіжжя на борошно. Це була важка робота. Зазвичай, археологи знаходять один із двох каменів або їх шматки.

Трипільське поселення біля Коновиці відкрив ще в 1930-х археолог Олександр Цинкаловський. Кошти на експедицію знайшли лише цього року. Їх виділив тернопільський бізнесмен Петро Міньковський. Скільки дав, не каже.

Знайдені речі передадуть національному заповіднику ”Замки Тернопілля”.