2009 р. Скансен в селі Колочава поповнився новими музейними експозиціями

Оксана Чужа

Дата: 31.08.2009

З нагоди 18-тої річниці Дня незалежності України у колочавському музеї під відкритим небом “Старе село”, що на Міжгірщині, за сприяння народного депутата України Станіслава Аржевітіна, уродженця села Колочава, відкрито нові експозиції: садиба бірова – сільського голови, найзаможнішого жителя у селі, хатина лісоруба, вівчаря, шевця, сабова (що працює зі шкірою).

Оригінальні музейні експонати в точності відображають життя та побут сільських жителів різних соціальних прошарків та професій.. У хаті вівчаря можна побачити необхідні для приготування овечого сиру та вурди речі: путина (дерев’яне цеберко для молока), мірки для молока – гелета місткістю 12 літрів та купка на 1 та 2 літри, пристрій для розрізання загуслого молока – баталув (дерев’яна палиця з прикріпленим на кінці решітчастим кругом), дерев’яні відра, мішалка та котел для приготування вурди, феделеш – дерев’яна бочка без верхнього дна, в якій зберігають бринзу.

У будиночку шевця любителі старожитностей знайдуть ряд старовинних швейних машинок та ножиці різних видів та розмірів.

Про працю лісоруба розкажуть різні види сокир (планкачі, барти, колуни, теслиці), пили (поперечна, подовжна, драчовка), цапіна – інструмент для роботи з деревом. Майстерність сабова можна оцінити по шкіряним постолах та поясах-чересах.

На даний час в музеї вже знаходиться 14 діючих будинків-експозицій із 7-ма тисячами експонатів. Серед них хата ткача, боднаря, кушніра, бідняка, жандармська станція, церковно-приходська школа, колиба, діюча кузня, єврейський комплекс – корчма та бужня (дім для молитви). Також на території сканзену знаходиться потяг-музей “Колочавська вузькоколійка”.

Як повідомила екскурсовод Марія Шетеля, в найближчих планах відкриття дерев’яної церкви, спорудження під лісом амфітеатру, прокладення навколо сканзену колії завдовжки 1000 м та запуск по ній вагона-музею імені лісоруба Івана Чуси, Героя соціалістичної праці та переможця Міжнародних змагань на професійну майстерність серед лісорубів на Всесвітній виставці “Експо-67” в канадському місті Монреаль. На жаль, минулого року він пішов із життя. В такий спосіб вирішено вшанувати пам’ять одного з кращих лісорубів Закарпаття.

За ініціативи та сприяння Станіслава Аржевітіна інтенсивно йдуть приготування до відкриття в селі вже сьомого по рахунку музею – “Лінія Арпада”. Так називалася оборона лінія, створена угорськими військовими в Східних Карпатах у 1943 – 1944 роках для оборони від наступаючої Червоної Армії. Частина цих оборонних укріплень знаходиться біля Колочави.

Для бажаючих відвідати колочавські музеї та місцеві гори відкрито Центр послуг на 18 місць, а також вже почав працювати сайт www.kolochava.com, на якому можна дізнатися про всі місцеві музеї, останні події, пов’язані з селом, прочитати сільську газету “Нова Колочава”, ознайомитися з книгами про історію та побут села, проглянути фотографії мальовничої гірської Колочави.

Джерело: “Закарпаття online”