1966 р. Історія українського мистецтва

Археологічними дослідженнями виявлено місто VII – X століть на плато Тепсень, поблизу Коктебеля, біля гори Кара-Даг [В.П.Бабенчиков. Итоги исследования средневекового поселения на холме Тепсень. – У зб.: История и археология средневекового Крыма, М., 1958, стор. 101 – 110]. Воно було щільно забудоване житловими й господарськими спорудами звичайної для кримського середньовіччя архітектури. Головним чином це були глинобитні будинки на кам’яних цоколях. Кладку застосовували з колотого каменю на глиняному розчині. Поширеною була кладка в «ялинку». В центрі Тепсенського поселення була велика базиліка, побудована в IX столітті на місці давнішого храму й зруйнована в X столітті, мабуть, під час нападу печенігів.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 111.