[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, у якому жив М.О. Волошин

Пам’ятка історії

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, Судацький р-н, смт Коктебель, вул. Набережна, Дім творчості Союзу письменників.

Загальний опис:

Будинок являє собою двоповерхову будівлю з горищем, перекритим двосхилим черепичним дахом. З боку моря до будинку прибудовано прямокутне двоповерхове приміщення, у якому розташовувалися кабінет і майстерня. Будинок та прибудова складені з каменю-вапняку. Будинок оштукатурений й побілений. З усіх боків він оточений двоповерховими дерев’яними галереями на кам’яних і дерев’яних прямокутних стовпах. На галереї знадвору ведуть кілька широких сход. З однієї з галерей сходи ведуть на прямокутну площадку на даху, що М.О. Волошин називав “вишкою”.

Будинок має великі квадратні і високі прямокутні, що завершуються арками вікна. Міжповерхові перекриття дерев’яні. На першому поверсі розташовано 9 кімнат, на другому – 5 кімнат. Площа будинку – 379 м2. Кубатура будівлі – 1 488 м3. У 1913 р. до будинку прибудовано двоповерхове прямокутне приміщення, у якому знаходилися кабінет і майстерня М.О. Волошина.

На будинку встановлена меморіальна дошка з червоного граніту з написом: “В этом доме с 1902 года по 1932 год жил и работал поэт и художник Максимилиан Александрович Кириенко-Волошин (1877-1932). В 1932 году дом передан Союзу писателей СССР”.

Дошку встановлено в 1971 р.

Будинок поета і художника Максиміліана Олександровича Волошина (1877-1932) побудований за проектом самого М.О. Волошина у 1902-1903 рр. У цьому будинку М.О. Волошин мешкав з 1902 р. до кінця свого життя. З цим місцем пов’язаний найбільш плідний період творчої біографії Волошина. Тут були створені кращі в його творчості вірші, в основному, присвячені природі Коктебелю й Східного Криму, кращі картини – серія акварелей циклу “Прогулянки” (1917), пейзажі 1919-1920 рр.

В перші роки Радянської влади у хазяїна будинку гостювали багато письменників та поетів, а після його смерті, у 1932 р., будинок за заповітом М.О. Волошина був переданий Союзу письменників СРСР. У будинку побували багато радянських письменників й поетів, серед них – Олексій Толстой, Костянтин Паустовський, Марина Цветаєва й Ілля Еренбург.

Реставраційні роботи:

У 1930-х роках та в 1971 р. проведено два капітальних ремонти будинку.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 441.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням Феодосійської міської Ради депутатів трудящих № 229 від 21 червня 1974 р. внесено пропозицію визначити охоронну зону в межах площі будівлі.

Саркизов-Серазини И.М. По Восточному Крыму. Путеводитель.- М.,1958.

Дегтярев П.Н., Вуль P.M. У литературной карты Крыма.- Симферополь: Крым, 1965.