2008 р. На Тернопільщині виявили поховання VІІ-VІ ст. до н.е.

Дата: 25.08.2008

На Тернопільщині під час розкопок кургану між селами Чорнокінці й Коцюбинчики Чортківського району виявлено поховання VІІ-VІ ст. до н. е. За словами керівника експедиції, кандидата історичних наук Миколи Бандрівського, виявлено чимало речей побуту того часу.

“Прокопавши частину насипу кургану до дна, ми виявили, що в його основі лежить завал усипальниці, яка мала підквадратну форму розміром близько 11,5 х 11,2 м і була збудована на потужному стовповому каркасі з використанням величезної кількості кам’яних плит. Також виявили перепалені кістки (кремація) та уламки щонайменше п’яти посудин: двох корчаг, горщика і мисок”, – розповів М. Бандрівський.

Окрім цього, дослідники натрапили на потужний шар згарища, де знайдено бронзовий наконечник стріли, який відноситься до так званого трилопатевого типу з шипом на втулці, що були у використанні в другій половині VІІ ст. до н. е.

“На краю цього згарища, який залягав на глибині 1,75 м під шаром вугілля й попелу, ми розчистили унікальний комплект кінської упряжі того часу: шість пар вудил з псаліями та металеві деталі декору колісниці. Тут же знайдено чотири бронзових дзвоника, які прикріплялись до кутів кузова колісниці, щоб не лише прикрасити, а й надати під час пересування колісниці мелодійного дзеленчання”, – розповів М. Бандрівський. Висота дзвоників – по 10 см кожен, зауважив він.

Крім того, знайшли найраніші, з відомих на сьогодні на Західній Україні, музичні інструменти. Разом з цими предметами, додав науковець, виявлено два довгі залізні ножі та одну фігурну ручку бронзового дзеркала-патери.

“Саме ручки від таких дзеркал-патер знаходять у місцях святилищ у Дельфах і Афінах, де вони зараховуються до культових предметів”, – зауважив М. Бандрівський. За його припущенням, в усипальниці, вочевидь, була похована впливова особа того часу, приналежна до вершницької аристократії.