2009 р. 17 полотен за одну ніч. Безпрецедентна крадіжка в музеї на Житомирщині

Наталя Соколенко, Олександр Кубрицький

Дата: 05.02.2009

В Україні – чергове пограбування музею. 17 картин зникли посеред ночі з музею села Кмитова на Житомирщині. Серед втрат – мрії українських колекціонерів – полотна Тетяни Яблонської та інших класиків малярства радянських часів.

Двоповерховий будинок, 10 виставкових зал і три тисячі експонатів. Музей у селі Кмитові на Житомирщині. Ця сільська художня скарбниця вже зазнавала від злодіїв, але крадії могли поцупити, або підмінити оригінали на копії кількох картин. А тут одразу – 17 полотен, бідкається директор музею.

Віктор Бойко, директор Кмитівського музею образотворчого мистецтва: “Вибили вікно і зайшли тудою. Діяли так, що отпечатків тільки один знайшли. Професійно діяли, сліди за собою протерли”.

Міліціонери, що розслідують крадіжку, кажуть – діяли професіонали, тоді як охороняли музей – аматори.

Володимир Яремчук, керівник коростишівського райвідділу міліції: “Охорона музею у нічний час, у час крадіжки, здійснювалася одним охоронцем похилого віку 45 року народження і, нажаль, охоронець знаходився у нетверезому стані, що підтвердило обстеження в ранці”.

Сигналізації в музеї не було. Її планували встановити у грудні. Але місцеве управління культури через кризу не надало обіцяних музеєві 100-а тисяч гривень.

Зберігач фондів Кмитівського музею Валентина Красовська страшенно розлючена й на крадіїв, і на колекціонерів.

Валентина Красовська, головний зберігач фондів Кмитівського музею: “Я, як зберігач, против такого, что в нашей стране дали возможность это делать. Раньше вот этого не было при Советском Союзе, не было вот этих коллекций, вот этого всего, а сейчас это идет на государственном уровне. Я противник этого всего. Это бессовестные люди, что вот такое делают, они держат его в частной коллекции, а для всеобщего обозрения этого нету”.

Викрадені з музею картини міліція вже шукає в приватних колекціях. Самі ж музейники приголомшені тим, що сталося, й тепер побоюються, аби через цю надзвичайну подію закладу не зачинили взагалі.

Джерело: СТБ