2001 р. Дві пам’ятки поховальної архітектури ІV століття до н.е.

Наталія Симонова

Традиція зведення надгробних пагорбів-курганів прийшла на Боспор з материкової Греції і Малої Азії, але немає сумнівів, що першовзором їх були єгипетські піраміди. Кургани – невід’ємна частина некрополя кожного стародавнього міста Північного Причоромор’я. У Керчі це ціла низка славнозвісних пам’яток – Царський, Мелек-Чесменський, Золотий кургани, Юз-Оба.

Царський курган

Ця пам’ятка міститься за п’ять кілометрів на північний схід від центру Керчі і силует її видно навіть з вершини гори Мітридат. Дослідницькі роботи на кургані розпочав директор Керченського музею старожитностей Антон Ашик у листопаді 1833 року і щойно в лютому 1837 року вони увінчалися відкриттям чудової гробниці.

Грандіозність самого кургану (висота 18,5 м, обвід 250 м), виявлення монументального, дуже цікавого з архітектурного погляду дромосу – все це, безперечно, давало надії, що в гробниці будуть знайдені винятково коштовні речі. Проте дослідника чекало велике розчарування, коли вони дісталися склепу й побачили, що той повністю пограбований. Та Ашик, очевидно, був упевнений, що в східній частині кургану є ще якась бічна гробниця. Він продовжував роботи власним коштом, і тільки в 1842 році остаточно припинив їх.

Розкопини посувалися дуже повільно, бо насип кургану мав особливу стійку структуру, що надійно забезпечувала цілість внутрішніх споруд. Щоб насип не деформувався, його зроблено з кількох почережних шарів бутового каменю і глини, при цьому кожен шар ретельно трамбовано.

До склепу веде коридор-дромос завдовжки майже 37 м. Ширина дромосу біля входу до склепу 2,9 м, у середній частині – 2,59 м, у самому склепі – 2,7 м. Початкова частина (довжиною близько 17 м) відкрита, вона складається тільки з вертикальних причілків. Дальша частина (довжиною 19,5 м) перекрита уступчастим склепінням, замкненим на висоті 7,5 м. Обабіч дромосу, з рівня 3,15 м, послідовно виступають 11 рядів кладки, виконаної насухо з добре оброблених плит. У центрі вони мають руст, а по краях – гладко оброблені. З наближенням уступчастого склепіння до стіни кладка плит з рустами переходить у вигладжені плити. Завдяки цьому досягається спокійний перехід від кладки перекриттів до гладіні стіни склепу, що замикає дромос у його північно-східній частині.

Кладку з вигладжених плит на причілках застосовано, безперечно, тому, що тут мала бути стіна, яку зводять після поховання в склепі, щоб вона закрила вхід до дромосу.

Видається безсумнівним, що в процесі зведення перекриттів використовувано риштовання. Про це свідчать прямокутні заглибини: один ряд їх зроблено у верхній частині прямовисних стін дромосу, а наступні чотири ряди – у плитах, що творять уступи покриття. Кожна пара розміщених один проти одного отворів слугувала для укладення дерев’яних горизонтальних брусів, на яких настеляли дошки. Такі отвори є й у склепі.

В уступчастій кладці у верхній частині дромосу, на трьох рядах її з кожного боку, зроблено вируби. Вони, без сумніву, призначалися для дерев’яних розпинок, які було встановлено, мабуть, тоді, коли виникли серйозні побоювання щодо стійкості кладки уступів ще до того, як її закінчено й вона остаточно стабілізувалася під насипом кургану. З дромосу в склеп веде проріз завширшки 2 м, що завершується уступчастим перекриттям, у якому з обох боків було по три уступи. Довжина вхідного прорізу 1,16 м.

Поховальна камера майже квадратова в плані, трохи витягнута по головній осі. Цоколь стін її вирубаний прямо з моноліту скелі, на якому зведений курган. Стіни підносяться вертикально на 10 квадрів, на них спирається конічна уступчасто-кільцева псевдобаня, що складається з 12 щораз менших у діаметрі концентричних кілець, перекритих зверху плитою, яка зсередини камери має вигляд круга.

У вирішенні інтер’єрів дромосу й поховальної камери впадають в око деякі архітектурні порушення. Одні з них зроблені свідомо, інші сталися випадково. Так, стіни дромосу не рівнобіжні. Дромос у плані має Х-подібну форму. Цей прийом підсилює перспективне скорочення й у візуальному сприйнятті збільшує глибину дромосу. Водночас його віддалена частина скрадається. Біля входу в дромос видно стіни, що внаслідок наданої їм кривини губляться десь у перспективі, а попереду мовби з нічого, постає вхід у камеру.

Тимчасом як дивитися на дромос з камери, то найближчі 5 – 6 метрів стіни випадають з поля зору й не беруть участі у формуванні перспективи, тож кривина дромосу в даному разі не посилює враження глибини, а навпаки, розбіжні стіни створюють зворотний ефект.

На жаль, жодного опису стану склепу й дромосу на момент відкриття їх не збереглося. Хто був похований у Царському кургані, ми не знаємо. Але винятковий розмах і велич споруди, яку звели, очевидно, найкращі будівничі Боспору, схиляють до думки, що ця гробниця призначалася для одного з найбагатших і найуславленіших боспорських царів. Це міг бути чи Левкон І, чи, що ймовірніше, Перисад І, який, за словами Страбона, за свої заслуги перед Боспорською державою був навіть визнаний богом.

Пам’ятки України, 2001 р., № 3.