Пряжка з соколиною голівкою

Безперечно, інкрустаційним стилем не вичерпується характеристика ювелірного мистецтва племен готської групи. Відзначимо геометричний стиль, властивий майже всім народам, і особливо – специфічні вироби звіриного стилю, зокрема славетні готські пряжки з соколиними голівками [Н.И.Репников. Некоторые могильники области крымских готов.- «Известия Археологической комиссии», вып. 19, СПб., 1906, табл. VI--IX; там же, табл. VIII-IX]. ЦІ вироби також демонструють «варварський» характер готського ювелірного мистецтва. Вони дуже масивні, досить складні за технікою виконання, мають багато деталей. Оформлення іх часом надзвичайно пишне – тут і рельєфний орнамент, і вставки з кольорових каменів або скла, і скульптурне зображення голівки хижого птаха (орла чи сокола) з загнутим дзьобом, виконане правдоподібно (у цій деталі вбачаємо пережиток далеких часів – традицію, яка своїм корінням сягає в скіфське мистецтво звіриного стилю) (с. 83).

Пряжка з соколиною голівкою з Керчі. V ст. Державний Ермітаж (Ленінград).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 84.