Кентшин м-ко (Kętrzyn)

Кентшин (пол. Kętrzyn, раніше Rastembork, нім. Rastenburg) — місто в північно-східній Польщі. Адміністративний центр Кентшинського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства. Свою сучасну назву місто отримало 7 травня 1946, на честь історика і польського діяча — Войцеха Кентшиньского.

Поява українців у містечку та його околицях пов'язана з депортацією в рамках акції "Вісла" у 1947 р. У Кентшині наявні українська православна та греко-католицька церква.

Разом з депортованими православними українцями до Кентшина приїхав отець Олексій Ушаков, який був настоятелем в Кодню. Наразі Кетшин є одним з місць, де в Польщі живуть православні. Після Ушакова прийшов отець Юрій Клінгер, відомий православний теолог, який згодом виїхав до Варшави. Після нього був отець Віталій Чижевський, який працював в парафії 58 років. Він разом з священиком з Гіжицька 50 років працював над відновленням тут духовного життя православних. Православна церква в Кентшині – адоптований вірними євангелітьский костел. В церкві збереглися реліквії – хустка антимініс, привезена з Кодня Ушаковим.

Греко-католицька громада збирається при церкві св.Василя Великого (збудована громадою 2007 р.).

На комунальному цвинтарі у Кентшині знаходиться могила вояка УНР Андрія Дмитренка.