2010 р. Музейний комплекс “Лісоград” відкрито на Чернігівщині

Дата: 24.09.2010

У Єлінських лісах Щорського району на Чернігівщині урочисто відкрито першу чергу музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград». Облаштували музей у лісі неподалік села Єліне, в місці, де в 1942-1943 роках дислокувались партизанські з’єднання під командуванням Олексія Федорова та Миколи Попудренка. Звідси народні месники ішли на бойові операції з розгрому ворожих гарнізонів, здійснення диверсій на залізницях, порятунку земляків, яких вивозили до Німеччини.

Роботи з відтворення партизанської стоянки були розпочаті в минулому році і здійснювалися за кошти обласного і районного бюджетів, а також бізнесових структур. На сьогодні тут відреставровано 3 партизанські землянки і збудовано 2 нові. Окрім того, на території табору споруджена партизанська піч, відновлена сира партизанська криниця та окопи.

Все тут дихає історією Великої Вітчизняної війни, дозволяє відчути дух партизанщини, побачити, в яких важких побутових умовах людям доводилося жити і боронити свою землю.

У відкритті комплексу взяли участь голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко та ветерани війни, колишні партизани з України, Росії та Білорусі. «Лісоград важливий не тільки для Чернігівщини, а й для всієї України, адже саме в цих лісах формувався партизанський рух, який потім поширився на велику територію. Відкриттям цього музейного комплексу ми віддаємо шану тим людям, які відстояли нашу свободу і незалежність», сказав, зокрема, Володимир Хоменко.

За словами голови облдержадміністрації, до “Лісограду” будуть організовуватись екскурсії для школярів. Окрім того, цей комплекс буде включений до схеми туристичних маршрутів Чернігівщини. Наступного року, за словами Володимира Хоменка, до 70-річчя початку партизанського руху в «Лісограді» буде встановлено пам’ятник воїну-партизану.

Після огляду землянок, території партизанського табору, експозицій, які розповідають про партизанську боротьбу, відбулася урочиста зустріч колишніх партизанів та святковий концерт. Після цього ветеранів традиційно частували солдатською кашею.

Партизанський “Лісоград” в Єлінських лісах почав функціонувати 26 січня 1942 року. До складу об’єднаного загону, яким командував Олексій Федоров, увійшло 5 партизанських загонів та окремі групи оточенців. На березень 1942 року загін налічував понад 900 чоловік. У 1943 році в Єлінських лісах на базі “Лісограду” було сформоване нове партизанське з’єднання під командуванням Миколи Попудренка.

За весь період війни партизани Чернігівщини знищили 32 тисячі ворожих солдатів та офіцерів, пустили під укіс 389 ешелонів, зірвали 43 залізничні мости, підбили 136 танків, 797 автомашин, збили 7 літаків, потопили 56 пароплавів та барж.

Джерело: “Високий вал”