2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1910-х pp. О. Лушпинського. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 46.

Явора. Церква Вознесіння Господнього

Дерев’яна церква бойківського типу, постала в 1902 році на місці давнішої. Ймовірно, звів її майстер Петро Скільський з Плав’я, оскільки пропорціями й архітектурними деталями вона дуже нагадувала відому його роботу – церкву в Прислопі. Три квадратові зруби споруди (зруб нави – ширший) завершувалися верхами з одного четверика й трьох восьмериків й увінчувалися цибулястими банями з ліхтарями та маківками. Від півночі до вівтаря прилягала прямокутна захристія, покрита трисхилим дахом. Оперізувало будівлю широке піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Під піддашшям, перед входом у бабинець, був невеликий ґанок. Згоріла в 1956 році.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 474.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 177-179.

У цій статті як фото, так і описи двох церков у Яворі переплутані, тобто під назвою церкви Вознесіння описано ц.св.Миколи, а під назвою ц.св.Миколи – ц.Вознесіння. Я відновив правильну прив’язку. М.Жарких, 6.12.2007 р.