2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1900-х pp. О. Лушпинського.

Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 45.

В цій статті фото помилково віднесено до ц.Вознесіння у Яворі.

Явора Долішня. Церква Св. Миколи

Дерев’яна церква бойківського типу, зведена в 1882 році на місці старої, знищеної пожежею. Будівничий – майстер Теодор Сьомбак з Рикова. Споруда складалася з трьох квадратових зрубів, з них зруб нави був ширший. Вінчали її три пірамідальні наметові верхи з чотирма заломами над бабинцем і вівтарем та п’ятьма – над навою. Верх бабинця нависав над західним фасадом. Оперізувало будівлю широке спільне піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Згоріла 12 квітня 1962 року.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 474.

Він же. Церкви Турківського району. – С 174-177.

У цій статті як фото, так і описи двох церков у Яворі переплутані, тобто під назвою церкви Вознесіння описано ц.св.Миколи, а під назвою ц.св.Миколи – ц.Вознесіння. Я відновив правильну прив’язку. М.Жарких, 6.12.2007 р.