Українці в Янтарі

Переселенці «W» – українці на теренах Помор’я, Вармії та Мазур в рамках депортації були розселені дуже нерівномірно. В липні 1947 р. на Жулави прибуло 115 греко-католицьких родин, депортованих з сіл: Угринів, Корні, Мости i Тенетиска. Їх розселено в гміні Осташево (Ostaszewie: Gniazdowie, Nowej Cerkwi, Palczewie, Jezierniku) – 36 родин, Маженціно (Marzęcino) – 32 родини, Янтарі (Jantarze) – 11 родин, Пшемиславі (Przemysawiu) – 10 родин, Стеґні (Stegnie) і Стеґенці (Stegience) – 9 родин, Ґлобиці (Globicy) – 5 родин, Штутові (Sztutowie) – 2 родини, Бронові (Bronowie) – 4 родини, які походили з місцевості Мости. Частина з цих родин після 1958 р. повернулася на рідні землі.

Наразі в селі Янтар по вул. Гданська (Gdańska), 26a діє пасторський осередок Ельблонзького деконату греко-католицької церкви.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".