Правобережне городище

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Житомирська обл., Ружинський р-н, с. Ягнятин, на правому березі р. Роставиці.

Загальний опис:

Городище знаходиться на стратегічно вигідній скелі кристалічних порід, що підіймається над річкою на 25 м та має прямий перпендикулярний обрив до річки.

В північно-східній частині городища протягом 50 м зберігся вал шириною в основі 7 м та частина рову глибиною 4-5 м і шириною 5-5,5 м. В обривах валу на напластуваннях грунту простежується одночасне будівництво валу і рову.

На уцілілій території дитинця виявляється культурний шар, який має кераміку великокнязівського часу.

Поселення на городищі не обмежувалось лише дитинцем, а розміщувалося й на схід від нього, де був посад, укріплений з півночі та півдня двома балками, зі східної сторони – ровом та валом. Розмір посаду – 80×90 м.

На уцілілій частині посаду виявляється трипільська та скіфська кераміка.

В епоху Ярослава Мудрого біля р. Рось та р. Роставиці побудовані укріплені міста-фортеці для захисту руських земель від кочовиків. До цього часу й відноситься виникнення городища на р. Роставиці в районі сучасного села Ягнятина. Воно є складовою частиною літописного міста Ніятин.

Розвідки на городищі проводились у 1946 р. експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом В.К. Гончарова.

Матеріали, виявлені під час розвідки, та звіт зберігаються у фондах Інституту археології НАН України.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 25